Edunvalvontaan liittyvät asiat kuntoon Oulussa, Oulaisissa ja Pohjois-Pohjanmaalla
Asianajotoimisto Isoluoma Ky auttaa edunvalvontaan liittyvissä asioissa Oulussa, Oulaisissa ja muualla Pohjois-Pohjanmaalla. Voimme auttaa sinua tekemään edunvalvontavaltuutuksen ja avustaa edunvalvontavaltakirjan laatimisessa. Voimme tarvittaessa toimia myös edunvalvojana tai edunvalvojan sijaisena.
Miten edunvalvontaa haetaan?
Edunvalvojan voi määrätä Digi- ja väestötietovirasto tai riitaisissa tapauksissa tuomioistuin. Jos henkilö itse huomaa tilanteensa heikentyneen niin, että edunvalvojan apu on tarpeen, hän voi tehdä hakemuksen Digi- ja väestötietovirastolle. Ilmoituksen edunvalvonnan tarpeesta Digi- ja väestötietovirastolle voi tehdä myös sosiaaliviranomainen tai läheinen henkilö. Jos ilmoitus tulee Digi- ja väestötietovirastolle, se harkitsee, tarvitseeko henkilö edunvalvontaa. Virasto voi myös tehdä hakemuksen käräjäoikeudelle.
Mitä edunvalvontavaltuutus tarkoittaa?
Tekemällä edunvalvontavaltuutuksen henkilö voi itse etukäteen järjestää asioidensa hoidon sen varalta, että hän tulee kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan sairauden tai esimerkiksi heikentyneen terveydentilan vuoksi. Edunvalvontavaltuutus on tehtävä kirjallisesti.
Kun valtuutuksen antanut henkilö ei enää kykene hoitamaan asioita itse, valtuutettu voi pyytää Digi- ja väestötietovirastoa vahvistamaan valtuutuksen. Edunvalvontavaltuutettu on velvollinen antamaan Digi- ja väestötietovirastolle omaisuusluettelon kun valtuutus on vahvistettu. Vuosi- ja päätöstilin antamisvelvollisuudesta voidaan määrätä edunvalvontavaltakirjassa.
Entä jos edunvalvonnan tarve lakkaa?
Jos edunvalvonnan tarve lakkaa, voidaan edunvalvojan tehtävä lopettaa. Jos edunvalvoja on määrätty alaikäiselle, loppuu tehtävä edunvalvottavan täytettyä 18 vuotta.
Ota yhteyttä ja kysy lisää ammattilaisiltamme.